Husvurdering

Husvurdering

Husvurdering er som ordet indikerer en vurdering af et hus, herunder kan det være en vurdering af dit hus eller af et hvilket som helst andet hus. Der kan være mange forskellige årsager til, at du ønsker at få en vurdering af dit hus. Dette kunne f.eks. være i forbindelse med salg af bolig.

Hvis du ønsker at sælge din bolig for at købe et nyt, så er det en god idé at vide, hvor meget dit hus er værd eller med andre ord; hvad du kan sælge dit hus til. Når du skal købe et nyt hus og har fundet dit drømmehus, er det også en god idé at få en vurdering af dette hus, sådan at du ikke køber et nyt hus til et højere beløb, end hvad det egentlig er vurderet til og dermed værd. Det kan være svært at få en saglig og ikke mindst objektiv husvurdering, men der er heldigvis råd og hjælp at hente.

Billede af husvurdering

Hvad er ejendomsværdi?

Det første begreb og vurdering der er vigtigt at kende til er ejendomsværdi. Ejendomsværdi dækker over værdien af hele din ejendom dvs. inklusiv grund og bygninger. Ejendomsværdien fastsættes af SKAT og det er den pris, som de skønner, at du kan få for din ejendom, hvis du ønsker at sælge den. En ejendom dækker som nævnt over hele din ejendom, og du får derfor i en ejendomsvurdering en vurdering af den samlede værdi inklusiv det tilbehør, der må høre med til huset i tilfælde af salg såsom komfur og køleskab.

 Offentlig ejendomsvurdering

Den næste type vurdering der er værd at vide noget om er den offentlige ejendomsvurdering. Den offentlige ejendomsvurdering er en vurdering, der danner grundlag af ejendomsværdiskat. Den offentlige ejendomsvurdering er ofte sat lavt og dermed lavere end din ejendoms reelle handelsværdi.

Hvis du får taget en offentlig ejendomsvurdering, så er det en fordel at have i baghovedet at vurderingen er sat lavt. Dette er specielt i tilfælde af, at du ønsker at sælge dit hus, da en sådan husvurdering ikke vil give dig den pris, som du potentielt set kunne sælge dit hus for, hvilket ville være ærgerligt, da der må antages at du ønsker at få den mest optimale pris for dit hus.

Billede af husvurdering

Hvordan får du en husvurdering?

Hvis du ønsker en vurdering af dit hus og ejendom, så er den oplagte og den mest benyttede metode at kontakte en ejendomsmægler og bestille et salgstjek. De fleste ejendomsmæglere tilbyder gratis salgstjek.

Hvis du sælger dit hus med det formål, at du ønsker at købe et nyt og måske et dyrere hus, så kan du med fordel kontakte din bank eller et realkreditinstitut. De kan ofte sende en vurderingsmand ud og kigge på, hvad der er realistisk at sælge dit hus for. Denne vurdering vil efterfølgende blive benyttet for at undersøge, om du kan optage et nyt lån og dermed købe nyt hus.

Søg rådgivning

Uanset om du har brug for en husvurdering, fordi du skal sælge eller købe ny bolig, så er det en stor og vigtig beslutning for dig og ikke mindst for din økonomi. Der er mange ting forbundet ved et både et hussalg og huskøb, som kan være svært at overskue og danne sig et overblik over. Du kan læse nærmere om overstående her.

På baggrund af dette kan det være en fordel at søge rådgivning. Du kan søge rådgivning både hos din bankrådgiver, men også hos en uvildig rådgiver. Du kan læsere nærmere om uvildig rådgivning her.